The Economist hadde i sitt første nummer i 2010 en artikkel om mobilkultur, den er spennende lesing for deg som er interessert i mobilhistorie. I artikkelen drøftes globale ulikheter i mobilbruk. Der er store forskjeller fra land til land når det gjelder snakking, teksting og databruk. Japan trekkes frem som foregangslandet, bruken der står i kontrast til det man ser de fleste steder, samtidig som det spås at flere og flere etterhvert vil adoptere japanernes mobilbruk. Også betegnelsen på mobilen er ulike fra land til land. For eksempel er det tyske Handy fjernt fra det amerikanske "cellphone". I Japan kalles mobilen keitai, som betyr noe sånt som "noe du kan bære med deg". Du finner peker til artikkelen nedenfor.
I artikkelen finnes mange interessante tall. Det kanskje mest overraskende er at den lille halvamerikanske øyen Puerto Rico, med omtrent like mange innbyggere som Norge, sannsynligvis ligger på topp i mobilsnakking, med 1875 minutter per måned. Det tilsvarer en time per dag, la oss håpe de bruker hodesett. På den andre enden av skalaen finner man blant annet Tyskland, med kun 89 minutter per måned, omtrent det samme som en puertoricaner snakker på en dag: Reden ist Silber, Schweigen ist Gold.
Det er lenge siden antall mobilbrukere oversteg antall med fastlinje, grafen her viser hvor stor forskjellen er. Antallet mobilabonnement nærmer seg 5 nå milliarder, og det er i u-land veksten skjer. I industrilandene er markedet forlengst mettet, med en dekning på over hundre prosent.
Utviklingen i Japan trekkes frem som helt sentral for å spå om den fremtidige mobilutviklingen. I 1999 snakket japanerne 181 minutter per måned per bruker, ti år senere var dette redusert med 25 prosent. Det å snakke på tog er forbudt, og mange frustrerte tog- og bussreisende i Vesten kan nok ønske seg en slik forordning. Japanere kompenserer for dette ved å ligge helt i tet med teksting og mobil epost, i motsetning til amerikanere, italienere, spaniere og flere. I gjennomsnitt snakker en amerikaner 788 minutter per måned, det er så mye som 900 prosent mer enn tyskerne. Bruken av mobil varierer altså kolossalt fra land til land, fenomenet er gjenstand for omfattende forskning fra mange hold.
Comments