The Economist sin artikkel 1. mars 2015 viste en oversikt over salget av mobiler siden 1976. Veksten av basismobiler hadde da for lengst avtatt, mens det årlige salget av smartmobiler hadde vokst til knapt 1,3 milliarder (i 2014). I 2015 regnet man med at 2 milliarder benyttet en smartmobil og at det tallet ville dobles i løpet av en femårs periode. Nøyaktig hvor det årlige globale salget av smartmobiler ville stoppe var det ingen i 2015 som visste, men at det ville passere 2 milliarder og kanskje gå mot 3 milliarder var ingen dristig antagelse.
I sin utgave 1. mars 2015 ble jordkloden utropt til "Planet of the Phones" av The Economist. Magasinet pekte i en spesialartikkel om smartmobilen blant annet på følgende:
Kulturnytt på P2 hadde sommeren 2012 en serie om de små museene. I et av programmene var det intervju med Mobilmuseet - du kan høre det her.
Mobilmuseet på Kulturnytt P2 Juli 2012
September 2012
7. september 1987 blir av mange sett på som den viktigste milepælen i den moderne mobilhistorien, enkelte mener det er mobilens bursdag. Den dagen ble et MOU (Memorandum of Understanding) signert av telesjefene fra 13 land, stort sett statsselskap. Det ble begynnelsen på GSM-nettet som vi fortsatt bruker, og som i dag er tilgjengelig i 220 land, med funksjonalitet på tvers av grenser og internasjonal kompatibilitet. Du kan lese det historiske dokumentet ved å trykke på lenken nedenfor. Selv om vi i dag har et digitalt nett, ble planene opprinnelig lagt for et analogt, europeisk nett. I dag er det altså verdensomspennende.
Mobilmuseets "Museumslisten" inneholder informasjon om de 300 telefonene i museet, blant annet ytre mål. Du finner vekt, høyde, bredde og tykkelse samt volum. Og mye annet. Museets tynneste er fra 2006. Den måler 6,9 mm, og heter SGH-X820. Trenden etter 2006 er at mobilene blir mer ensartede. De tynneste forsvinner, og også de tykkeste. Bransjen ser ut til å samle seg på midten, med de fleste i intervallet 10 til 15 mm. Grafen her viser alle telefonene i museet tilbake til 1993, rangert per årstall etter tykkelse.
Juni 2012
Netcom sin oversikt over de ti mest solgte mobilene i mai 2012 er stort sett lite overraskende lesing. Apple på topp med to modeller, deretter HTC og Samsung. Sony Ericsson, som ikke heter det lenger, overrasker med to Xperia-modeller, og Nokia er uventet på en tiende plass med sin retromodell Asha. Denne modellen har fysisk tastatur og liten skjerm. Dette kan være en indikasjon på at forbrukere er i ferd med å ta til fornuft, og innse at tastatur på skjermen er en dårlig kombinasjon. Nokia er også inne med Lumia på femteplass.
2012 var det året da Samsung for første gang var større enn Nokia, da Nokia hadde mistet halvparten av sin markedsandel, da Apple var verdens mest verdifulle selskap, da Android var verdens største operativsystem for mobil, og da BlackBerry nesten ble utslettet. Alle leire hadde sine operativsystementusiaster, her kan du se hvem de egentlig er, de som viftet med sin iPhone, som klamret seg til sin BlackBerry eller som forsvarte sin Android.
Noe du lurer på? Mobilverden er full av forkortelser, mange er blitt en del av hverdagsspråket vårt, uten at vi reflekterer mye over det. Men ikke alle er klar over hva forkortelsene står for. Her finner du svaret. Download 110818 mobilforkortelser
NB: Listen er under oppbygging. Bidrag mottas med takk! Send en epost til [email protected]
Da Sony og Ericsson i 2001 slo sammen sine mobilvirksomheter var det mange som mente at det var et lurt trekk. Ericsson var på denne tiden en av de ledende produsentene. Sony hadde hatt noen ganske innovative mobiler på nitti-tallet, men var omtrent totalt fraværende i (det europeiske) markedet i 2000. Ideen bak fusjonen var å utnytte Sonys styrke innen spill- og musikkbransjen og Ericssons bakgrunn som betydelig mobil- og nettverksprodusent. De første mobilene fra det nye selskapet, med en eierfordeling på 50/50, kom på markedet første halvår 2002.
Februar 2011
Det var sterk og uvant kost for Nokias mer enn 50.000 ansatte da de denne måneden mottok brev fra sin nye CEO (Stephen Elop, begynte i Nokia i september 2010). Konsernsjefen sammenlignet selskapet med en brennende oljeplattform, og brukte en metafor om en oljearbeider som hadde to valg: Bli slukt av flammene eller hoppe i (den iskalde nord-) sjøen. Mange trofaste Nokia-kunder vil stusse når de leser om hvor elendig produktuviklingen har vært, hvilke dårlige mobiler som har vært laget og hvilket ubrukelig operativsystem Nokia har tviholdt på i alle disse årene. Og Nokia-kundene vil lure på hvorfor i all verden de ikke har skiftet til iPhone eller en Android-mobil for lenge siden. Det er en farlig strategi Nokia begir seg ut på her. Andre har forsøkt det før, vært overærlige og lagt seg helt på rygg. Og har ikke oppnådd annet enn å gå til grunne, forhåpentlig med god samvittighet, men ikke med så mye annet. Du kan lese brevet fra Elop her. Download Elop letter
Februar 2011
Dagens Næringsliv hadde i januar en artikkel om Nokias vekst (og fall). Riktignok er finnene fortsatt en kjempe i mobilverden, men det skinner ikke like sterkt lenger. Kraftig fall i markedsandeler (fra 40 til 30 prosent på et år grovt regnet), dårlige resultater, særlig svak i den kraftig voksende smartmobilsektoren og til og med en kanadier i sjefsstolen sier det meste. I sin artikkel presenterte DN også en oversikt over de 10 mest solgte mobilene noensinne. Her er listen, Nokia har produsert 6 av disse 10, og Mobilmuseet har 7 av dem. Kanskje du har en av dem som mangler; donasjoner er velkomne!
August 2010
En kreativ plasterprodusent har kommet Apple til unnsetning. Det fæle antenneproblemet, som nå blir fikset med gratis bumper til alle nåværende og fremtidige iPhone 4-eiere, kan alternativt repareres med et iphoneplaster. Mye enklere, og også mye penere, du kan velge et plaster som passer til din personlighet eller din neglelakk.
Juli 2010
Apple kunne trengt litt konkurranse, og fortjener større utfordringer enn antenneglippen med iPhone 4 som i disse dager er den største mobilsnakkisen. Derfor er det synd at Nexus One nå avvikles. På den annen side blir savnet etter Googlemobilen ikke stort. Det som skulle bli det største siden iPhone, og som skulle overgå alt annet, ble, som Mobilmuseet spådde for et halvt år siden, ikke annet enn en parentes i mobilhistorien. Forklaringen på den megaflausen skal ikke gjentas her (se annen artikkel på Mobilmuseet), men salget har vært elendig. Nexus One ble lansert i januar 2010, kun tilgjengelig fra Googles eget hjemmeside. Allerede i mai ble butikken lukket, mobilen skulle da bli tilgjengelig via mobilforhandlere. Og så, to måneder siden, annonserte Google at mobilen ikke lenger vil bli markedsført, at der ikke kommer en oppfølger, og at restpartiet selges. Dog skal nevnes at Android, som er mobiloperativsystemet til Google har hatt en fabelaktig vekst, og snart ser ut til å være større enn både iPhone og BlackBerry.
Januar 2010
Norske forbrukere er storbrukere av ny teknologi, og ligger i tet på mange områder. For eksempel har vi en av verdens høyeste mobilpenetrasjoner, vi er verdens (relativt) største facebookland, og også iPhone er langt over gjennomsnittlig utbredt. Når antallet applikasjoner forlengst har passert et hundre tusen, følger nordmenn med og laster ned i bøtter og spann. Men, det meste er utenlandsk.
The Economist hadde i sitt første nummer i 2010 en artikkel om mobilkultur, den er spennende lesing for deg som er interessert i mobilhistorie. I artikkelen drøftes globale ulikheter i mobilbruk. Der er store forskjeller fra land til land når det gjelder snakking, teksting og databruk. Japan trekkes frem som foregangslandet, bruken der står i kontrast til det man ser de fleste steder, samtidig som det spås at flere og flere etterhvert vil adoptere japanernes mobilbruk. Også betegnelsen på mobilen er ulike fra land til land. For eksempel er det tyske Handy fjernt fra det amerikanske "cellphone". I Japan kalles mobilen keitai, som betyr noe sånt som "noe du kan bære med deg". Du finner peker til artikkelen nedenfor.
Januar 2010
2009 ble iPhones og Apples år. Mobilen fra Kina, designet i USA, fortsatte sin utrolige fremgang, og fikk i løpet av året en markedsandel som ingen andre produsenter med EN modell har klart. Suksessen var todelt. For det første solgte Apple haugevis med mobiler, til en god pris. For det andre solgte Apple milliarder av applikasjoner. Disse var riktignok billige og noen også gratis, med med 30 % av utsalgsprisen til Apple, har det også gitt noen kroner i kassen til Jobs & Co. Derfor er det ikke overraskende at det nå også er laget en hjemmeside utelukkende dedikert Apples "AppStore", det måtte jo komme. Sjekk denne! Her kan du også lese hvor mange som er blitt publisert måned for måned.
Mobilmuseet er en norsk mobilsamling med et par hundre telefoner. Den er kommet til ved hjelp av donasjoner fra leverandører og produsenter samt museets venner og støttespillere, og også gjennom noe egenkjøp. Det blir ikke lagt spesielle kriterier til grunn for hva som inngår i samlingen. Alder, tilstand, merke eller funksjonalitet spiller ingen rolle, det eneste kravet er at gjenstanden kan kalles mobiltelefon.